Parchetul General investighează posibile infracțiuni electorale legate de campania lui Călin Georgescu
5 decembrie 2024BREAKING NEWS| CCR a anulat alegerile prezidențiale
6 decembrie 2024Comisia Europeană intensifică monitorizarea TikTok în baza DSA, în contextul electoral din România
Comisia Europeană (CE) a anunțat intensificarea monitorizării platformei TikTok în conformitate cu Regulamentul european privind serviciile digitale (DSA), măsură luată pe fondul procesului electoral din România. Executivul comunitar a emis un comunicat joi, subliniind că această acțiune se înscrie în atribuțiile sale în baza DSA și nu interferează cu gestionarea alegerilor naționale, care reprezintă responsabilitatea autorităților române și a cetățenilor români.
Ordin de reținere pentru TikTok
În cadrul acțiunilor de supraveghere, Comisia a emis un „ordin de reținere” către TikTok, solicitând platformei să înghețe și să conserve informațiile legate de riscuri sistemice care ar putea afecta procesele electorale și discursul civic în Uniunea Europeană. Această măsură urmărește păstrarea documentelor relevante pentru eventuale investigații viitoare privind conformitatea platformei cu obligațiile impuse de DSA.
„TikTok trebuie să conserve documentele și informațiile interne referitoare la proiectarea și funcționarea sistemelor sale de recomandare, precum și la modul în care gestionează riscul de manipulare intenționată prin utilizarea coordonată contrafăcută a serviciilor. Ordinul include și documente referitoare la încălcări sistematice ale termenilor săi de utilizare, în special utilizarea funcțiilor de monetizare pentru promovarea conținutului politic”, se precizează în comunicatul Comisiei. Ordinul acoperă perioada 24 noiembrie 2024 – 31 martie 2025, vizând alegerile naționale din UE din această perioadă.
Interferențe străine și colaborare cu autoritățile
Comisia a explicat că măsura a fost luată pe baza informațiilor primite în contextul alegerilor din România, inclusiv date declasificate care indică interferențe străine, în principal din partea Rusiei. Cu toate acestea, executivul comunitar subliniază că, în această etapă, se concentrează exclusiv pe monitorizarea conformității platformei TikTok, fără a emite concluzii cu privire la posibile încălcări ale DSA.
Pentru a aborda riscurile emergente, Comisia a convocat Consiliul European al Coordonatorilor de Servicii Digitale pe data de 6 decembrie 2024, cu scopul de a evalua măsurile adoptate și de a răspunde indiciilor privind utilizarea conturilor din alte state membre pentru a influența diaspora română.
Colaborare printr-o echipă de criză cibernetică
Comisia a consolidat colectarea probelor prin intermediul echipei operative privind crizele cibernetice (Cyber Crisis Task Force), formată din reprezentanți ai Comisiei Europene, Serviciului European de Acțiune Externă, Europol și ENISA (Agenția UE pentru Securitate Cibernetică). Echipa menține o comunicare constantă cu autoritățile române responsabile de securitatea cibernetică, contribuind la investigarea riscurilor asociate proceselor digitale și electorale.